Programma Klimaatwake 25 Maart 2025
Thema: Waar ligt de grens?
Gerrit Schaafsma, (Universiteit Leiden) gespecialiseerd in klimaatverandering en burgerlijke ongehoorzaamheid
"In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?
In het geval van de A12 blokkades is het begrijpelijk dat sommige mensen zich ergeren, maar dat maakt burgerlijke ongehoorzaamheid juist effectief. Het dwingt mensen om aandacht te besteden aan een probleem dat genegeerd wordt.”
Daniel Goedbloed, werkt bij Amsterdam Rainproof. Hoe maak je een stad regenbestendig en bestand tegen de stortbuien in de huidige klimaatverandering? Hij zegt: "In ieder geval doe je dat 'samen': met alle wegbeheerders, met het waterbedrijf, met kennisinstituten, met burgers en met het bedrijfsleven, zoals hoveniers. Ook burgers kunnen en moeten veel doen!"
Impressie Klimaatwake februari 2025
Terugblik Klimaatwake dinsdag 21 januari 2025
Dirk Groot, alias ' de Zwerfinator. neemt zijn publiek mee in zijn reis als zwerfafvalraper in een verhaal vol nieuwe inzichten
“Natuurlijk moeten we altijd blijven werken aan de opvoeding en het gedrag van de consument, maar er zijn vele oorzaken van zwerfafval dan weggooien alleen en ook het bedrijfsleven kan veel meer doen en haar verantwoordelijkheid te nemen door bijvoorbeeld verpakkingen te verbeteren. Daar strijd ik voor, voor het voorkomen van zwerfafval en plastic vervuiling bij de bron”.
Een strijder tegen zwerfafval en plastic soep die veel verder gaat dan alleen maar zwerfafval rapen.
Maarten van Gestel is Klimaat-journalist van Trouw.
Onlangs schreef hij dat de klimaatbeweging het 'momentum' heeft gemist: terwijl 2024 het warmste jaar ooit was, heeft dit geen prioriteit voor regering en internationale samenleving. Hoe kan dat?
Terugblik klimaatwake maandag 16 december 2024
In december werd de Klimaatwake georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Het thema was “Is het mogelijk dat je levensvisie of religie je tot klimaataktivist maakt?”
Soumia Majait is voorzitter van de Groene Moslims. Zij zal spreken over waarom haar geloof haar onontkoombaar actief maakt tegen de klimaatcrisis.
Theatergroep Gouden Haas zal een afscheidsceremonie houden voor de verdwijnende diersoorten. Maar vinden we het eigenlijk erg als diersoorten verdwijnen? Een stukje uit voorstelling 'Herinner ons'.
Muziek zal er zijn van Koor Lady M en gitarist Jeffrey Kenneth Taylor.
Kijk hier voor meer informatie!
Terugblik Klimaatwake 26 november 2024
De Klimaatwake van 26 november stelt de vraag: Kunnen mensen ook ten dienste staan aan de natuur?
Host van deze Klimaatwake is Eline van der Kaaden, in opleiding voor predikant aan het Doopsgezind Seminarie.
Aan het begin van dit jaar deed Eline een oproep aan christelijk Nederland om in aktie te komen tegen de klimaatcrisis. Dat werd haar niet overal in dank afgenomen.
Gert Polet is expert Noordpool en Russische natuur bij het WWF. Hij werkte mee aan een nieuw interactief rapport waarmee het Wereld Natuur Fonds (WWF) de walvissen in de buurt van de Noordpool beter wil beschermen.
Dat is hard nodig omdat zogeheten blauwe corridors waarover walvissen van zuid naar noord zwemmen (voor voedsel en om te paren) worden bedreigd door de opwarming van het Noordpoolgebied en de groeiende scheepvaartactiviteit. De walvissen worden door de scheepvaart, die dezelfde routes bevaren, vaak verwond en gestoord. Met de kaart wordt de scheepvaart gevraagd met de dieren rekening te houden.
Marga Witteman is projectleider bij 'Meer bomen Nu'.
Met veel vrijwilligers wil 'Meer bomen nu' bomen redden, uitdelen en planten. Want de natuur speelt een sleutelrol in het oplossen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis in Nederland. Meer (verschillende) bomen dragen bij aan een complexer ecosysteem. Een complex ecosysteem slaat meer CO₂ op in de bodem en kan een grotere variëteit aan leven ondersteunen. Geen kilometers gras, maar zingende vogels. Wij denken niet in obstakels, maar gaan gewoon aan de slag. Het hoeft niet veel geld te kosten want de natuur levert in overvloed. Wij hoeven alleen samen onze schouders eronder te zetten!
De bomen worden verplant vanaf november!
De muziek wordt verzorgd door het Klimaatkoor o.l.v. Ulrike Siems, Martin Zand Scholten op basgitaar en Gilian Baracs op piano.
Terugblik KW 22 oktober 2024
Het was deze zomer wel raak.. Zoveel effecten van de klimaatopwarming over de hele wereld!
Een klimaatknoop in je maag? In de Klimaatwake van 22 oktober gaan we van angst naar hoop!
Gast: Laura de Grave is presentator 24Kitchen en culinair journalist.
Ze pleit voor lokaal en seizoensgericht eten, en waardeert die bijzondere
mensen die dit verbouwen: de biologische boeren!
Host: Janneke Stegeman, Publiekstheoloog en docent bij Emoena, een opleidingsprogramma voor interlevensbeschouwelijke samenwerking en dialoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Sander Veraverbeke bestudeert het verband tussen de opwarming van de aarde en bosbranden. Hoe komt het dat er wereldwijd zoveel meer bosbranden zijn? Waardoor ontstaan deze en wat voor gevolg hebben ze?
Brechje Meijers is humanist en 'levensbegeleider'. In een ritueel zal zij laten zien hoe belangrijk verbinding met je eigen leefomgeving is, zelfs als dat een stad is..
Met muzikale medewerking van het Klimaatkoor onder begeleiding van Martin Zand Scholten en Gilian Baracs
Klimaatwake
17 september 2024
Klimaatpsycholoog Jochem Bukman meent dat piekeren over de klimaatcrisis betekent dat je een gezond emotioneel leven hebt.
En dat je je aan het voorbereiden bent op een lastige toekomst. Hij vertelt ons meer tijdens de Klimaatwake!
Heli St Luce is spoken-word-kunstenaar, geëngageerd dichter en levensgenieter.
Zij neemt in deze Wake een besluit: '2day I make a decision!'
De Host van deze Wake is Merel Oudehand. Ze is betrokken bij Active Hope en de ecohumanisten.
Daarnaast is Merel projectleider van de seizoensvieringen van het Humanistisch Verbond.
Terugblik klimaatwake
18 juni 2024
Schrijfster Jannah Loontjens over 'Schuldig'
Teun van der Meer: 'Aktivisme werkt verbindend'
Nadine Rypkema: 'Over de kwetsbaarheid van de twijfel'
Egon, zoon van Jannah Loontjens, overtuigd klimaatactivist
Misha Koole vertelt over zijn voorbereiding van deze Klimaatwerk avond
Programma Klimaatwake 18 Juni 2024
Jannah Loontjens is schrijfster en filosofe. Ze voelt zich vaak schuldig, over van alles. Over haar moeder, haar geliefde, een onhandige opmerking of de toestand van de wereld. In haar boek 'Schuldig' onderzocht ze de schuldgevoelens die haar leven beheersen. Ze vertelt erover tijdens de Klimaatwake. En ze brengt haar 16-jarige zoon mee, een overtuigde (klimaat)activist, waar ze ook nog eens een ritueel mee zal leiden. Zou hij net als zijn moeder besmet zijn met het gewetensvirus...?
Nadine Rypkema, is componist, muzikant en woordkunstenaar. Ze studeert zowel Jazz Compositie als biologie in Rotterdam, wat haar brede interesse weerspiegelt.
Door Nadines genuanceerde meningen, durft ze zichzelf geen activist te noemen. In plaats van een sterk voor- of tegengeluid te bieden, onderzoekt Nadine de kwetsbaarheid van de twijfel.
Nadine schrijft poëtische, verhalende liedjes over grotere thema’s die haar aan het hart gaan, maar vanuit haar eigen twijfelachtige, bevooroordeelde positie.
Teun van der Meer is een jonge theatermaker en docent in wording. Ze probeert daarin op elke mogelijke manier wat activisme toe te passen. Of het op een podium, in een klaslokaal, of op de A12 is: activisme werkt verbindend, activisme zorgt voor gesprek, activisme laat je iets voelen en iets betekenen en dat vindt ze het allermooiste.
Terugblik Klimaatwake 21 mei 2024
Thema: ‘Hoe kijk jij naar de toekomst?’
Dominicuskerk, Spuistraat
Aanvang 20:00 uur
Met medewerking van:
Bas Huijbers is leraar maatschappijleer op een middelbare school in Amsterdam en ook klimaatactivist, o.a. bij Teachers For Climate. In zijn lessen brengt hij zijn leerlingen bewustwording bij over de klimaatproblematiek. Welke oplossingen kunnen zij zelf verzinnen?
In deze Klimaatwake buigt hij zich over de vraag: Wat doet de klimaatcrisis met het toekomstbeeld van kinderen en jongeren? En hoe kan je hen daar op voorbereiden?
Chautuileo Tranamil is geboren in Chili, in de Mapuche Pewenche gemeenschap. Ze is politicologe en groeide op in Nederland. Ze is daarom bijzonder begaan met het lot van inheemse volkeren en richtte daarom “Arales” op, dat strijdt voor de bevrijding, mensenrechten en behoud van tradities van inheemse gemeenschappen.
Tijdens de Klimaatwake zal Chautuileo een speciaal maïs-ritueel uitvoeren.
21 mei 2024
Thema: ‘Ongemakkelijke vragen…’
Dominicuskerk, Spuistraat
Aanvang 20:00 uur
Met medewerking van:
Shila Ishwardat
Shila zet zich in voor een goed gesprek over het verband tussen racisme en klimaatrechtvaardigheid.
Zij ziet, hoe, ook binnen de klimaatbeweging, wordt weggekeken van consequenties van onze 'ecologische' keuzes voor armere landen.
En hoe zit het met racisme binnen de klimaatbeweging zelf?
Marian Markelo
Marian Markelo is Wintipriester. Jaarlijks verricht zij op 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam het plengoffer bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij.
Winti's zijn de natuurgoden, die geschapen zijn om de mens bij te staan in groei en ontwikkeling. Ze kunnen ook boodschappen doorgeven uit vorige generaties.
Moeder Aarde is de eerste van de winti's. In een Winti-ritueel wordt zij bedankt voor haar gaven.
Cajan Widmer
De komende 3 Klimaatwakes zal Cajan Widmer onze pianist zijn.
Hij speelt in verschillende Jazz en Latin formaties en is tevens arrangeur en componist. Daarnaast is hij docent aan het conservatorium in Groningen.
Zie ook de kersverse blog van Ingeborg de Lange!
Klimaatwake
19 maart 2024
Thema: Hoe verzet je je tegen onrecht?
klimaatwerk
20 februari 2024 Aanvang:20.00 uur
Maurits Groen spant zich al zijn hele leven in om duurzaamheid te koppelen aan praktische oplossingen. Zijn eigen bedrijf mauritsgroen*mgmc begeleidt bedrijven hierin op het gebied van milieu, klimaat en energie.
Hij wil kennis en bewustwording over klimaat meteen koppelen aan concreet handelen. Zo bedacht hij de 'wakawaka', het kleine zonnepaneeltje, dat het voor kinderen in de tropen mogelijk maakt om hun huiswerk te maken.
Hij is ook een van de oprichters van Urgenda. Maurits Groen, de man die zijn naam waarmaakt., komt 20 februari op deze Klimaatwerk avond!
Alies Fernhout over de Lutkemeerpolder
Alies heeft een biologische kwekerij in de Lutkemeerpolder, tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol. Het is een gebied van vruchtbare kleigrond, een groengebied van historische waarde. Al jaren wordt strijd gevoerd om dit gebied groen te houden, dwars tegen plannen om hier bedrijventerreinen neer te zetten. In april zal hierover de beslissing vallen. Valt hier nog iets tegenin te brengen?
Op 23 januari de eerste Klimaatwake van dit jaar in Amsterdam!
Aan het begin van dit jaar hebben we behoefte aan nieuwe veerkracht en moed om niet weg te kijken van wat de klimaatcrisis veroorzaakt in de wereld, maar om ons in te zetten voor zover dat in ieders mogelijkheden ligt.
Daarom twee sprekers die ons willen inspireren:
Joke Hermsen, schrijfster en filosoof, vertelt over het gedachtegoed van Hannah Arendt. Arendt werd bekend met haar term ‘de banaliteit van het kwaad’. Ieder doet gehoorzaam en ijverig zijn/haar normale taak en is niet kritisch waar dat toe leidt. Werkt dat ook zo met de klimaatcrisis?
Julika Marijn, theatermaker, zette 2 solovoorstellingen over Etty Hillesum op de planken. Etty Hillesum werd weggevoerd naar Auschwitz. Zij liet een dagboek na, waarin haar zoeken naar geestkracht centraal staat. Kan het gedachtegoed van Etty ons helpen aan het begin van dit nieuwe jaar?
We gaan veel zingen: met Gilian Baracs (piano) en Martin Zand Scholten (basgitaar)
Gastvrouw: Eva Martens